Aktualitások

Elindult a magyar nyelvű Egészség-Európa weboldal
részletek>>
Népbetegség, törődjünk vele
részletek>>
Elköltöztünk!

2006 január 1 óta rendelőnk új helyen működik. Budapest Szent István krt. 4. Tájékozódjon megújult honlapunkon!

Betegségek

Depresszió

Pánik betegség

Szociális fóbia

Generalizált szorongásos zavar (GAD)


Generalizált szorongásos zavar (GAD)

A különböző epidemiológiai vizsgálatokban a generalizált szorongásos zavar előfordulását 6-9 %-nak találták. Nőkben az előfordulás gyakoribb, mint férfiakban.

A legtöbb GAD-s beteg arról számol be, hogy egész életében jellemző volt az "aggódósság". Általában érzik, hogy a megélt szorongás túlzott, de az aggodalmas gondolatokat képtelenek elhessegetni, a szorongást nagyon nehéz, súlyos esetben lehetetlen kontroll alatt tartani.

A betegek gyakran érzik magukat labilisnak, gyakori idegességről, ingerültségről számolnak be, néha ürességet élnek át a feszültség és szorongás következtében.

A betegség etiológiájának kirakójátéka még nem állt össze teljesen. A legtöbb központi idegrendszeri mérési eredmény nyugalmi állapotban nem különbözik az egészséges és generalizált szorongásos zavarban szenvedő emberekben, míg a betegek stresszre adott válasza eltér az egészségesektől. Ezen vizsgálati eredmények, és a családvizsgálatok alapján azt lehet mondani, hogy a GAD genetikai talajon kialakult fokozott stresszérzékenység. Az információ feldolgozásban résztvevő ingerületátvivő anyagok anyagcseréje megváltozik, ezért a stresszhatások intenzív választ váltanak ki.

A betegség pszichés tünetei intenzívebbek, mint azt a környezeti hatások (általában) indokolják:

 • Krónikus, túlzott aggodalom,
 • Nyugtalanság,
 • Feszültség és irritabilitás,
 • Koncentrációs problémák,
 • Elalvási és/vagy átalvási nehézségek

A pszichés tünetek mellett a betegek gyakran testi problémáktól is szenvednek:

 • Remegés,
 • Szédüléses hullámok,
 • Izomfeszülés, nyak-hátfájás,
 • Fejfájás,
 • Gyomorfájdalmak, emésztési panaszok,
 • Szédülés, hideg-meleg hullámok,
 • Mellkasi és légzési panaszok

Ha a betegséget nem kezelik, jellemzően krónikussá válik. A panaszok jellege és intenzitása hullámzik ugyan, de végigkísérik az életet, nehezítik a mindennapokat, a munkateljesítményt, a családi és társas kapcsolatokat, rontják az élet minőségét.

Tartós fennállás esetén társulhat hozzá egyéb szorongásos zavar, előfordulhatnak pánik attackok, illetve depresszív állapot.

A folyamatosan emelkedett stresszhormonszint elősegíti testi betegségek kialakulását, magas vérnyomást okoz, mely további szövődményekhez vezethet.

A betegség kezelésekor mindig az egyén állapotát, lehetőségeit és igényeit mérlegelve kell a komplex terápiát megtervezni, melyben gyakran gyógyszeres és pszichoterápiás segítséget egyaránt nyújtani kell.

A gyógyszer a kialakult fokozott biológiai sérülékenységet, a pszichoterápia a helytelen stresszkezelést igyekszik korrigálni.

Relaxációs technikával a testi feszültség oldása, kognitív terápiával a katasztrofizáló negatív gondolatok automatikus előhívódásának a korrigálása, illetve a viselkedésterápiával az egészséges minta begyakoroltatása a kitűzhető cél.

Vissza a lap tetejére!

Bemutatkozás Szolgáltatásaink Munkatársak BEtegbiztosító partnerek Betegségek Fórum Kapcsolódó oldalak Vissza a főoldalra!Irjon nekünk e-mailt!