Aktualitások

Elindult a magyar nyelvű Egészség-Európa weboldal
részletek>>
Népbetegség, törődjünk vele
részletek>>
Elköltöztünk!

2006 január 1 óta rendelőnk új helyen működik. Budapest Szent István krt. 4. Tájékozódjon megújult honlapunkon!

Betegségek

Depresszió

Pánik betegség

Szociális fóbia

Generalizált szorongásos zavar (GAD)


Pánik betegség

A pánik szó a görög pásztoristen, Pán nevéből származik. Egyik értelmezés szerint az ő iszonyatos, isteneket is megfélemlítő hangja , egy másik szerint az őt kísérő szatírok nimfákat kergető rikoltozása váltotta ki a mindent elsöprő elemi rettegést és a fejvesztett menekülést-innen a Pán-i félelem.

A pánikroham első leírása 1621-ben Robert Burton, A melankólia anatómiája című művében a következőket írja:
" Sok nyomorúságos hatást okoz ez a félelem az emberben: kipirulást, elsápadást, remegést, verejtékezést, majd hirtelen fázás után az egész testet forróság önti el, szívdobogás, illetve ájulásérzés kíséretében".

A pánik zavar előfordulási gyakorisága a különböző vizsgálatokban
1-5 %.

A rosszullétekre jellemző, hogy váratlanul, a "kék égből" lépnek fel, előfordulhat az, hogy alvásból ébreszti rosszullét a beteget. Intenzitásuk gyors, percek alatt fokozódik az elviselhetetlenség érzésig, aztán lassan- fokozatosan cseng le. Előrehaladottabb állappotban, a rosszullét után nem tér vissza a nyugalmi feszültségszintre a szervezet, marad egy állandósult feszült, készenléti állapot, mely jelentős distresszt okoz.

A pánik rosszullétek során a legkülönbözőbb testi tünetek jelentkeznek. Gyakori a fulladás, légszomj, torokszorítás vagy gombócérzés. Szédülés, ájulásérzés, fokozza a bizonytalanságérzetet. Szapora szívdobogás, mellkasi szorítás, izzadás, remegés, hasi panaszok fordulhatnak elő. Hirtelen vizelési inger, vagy hasmenés jelentkezhet. Mindezekhez félelemérzés, önkontrollvesztéstől, ájulástól, haláltól való félelem társulhat.

Sokszor 1-2 rosszullét után kialakul egy állandósuló félelem a következő rosszuléttől, ami a legsúlyosabb szövődmény okozója. Aki ezzel küzd gyakran nem mer egyedül maradni, fél közlekedni, beszűkül az élettere.

Gyógyítása:

A kezelés menetének alakítása függ a betegség súlyosságától, fennállásának idejétől, a szövődmények, az elkerülő viselkedés milyenségétől.
Hosszú ideje fennálló betegség komplex terápiát igényel, ahol a gyógyszeres kezelés a tünetmentességet, a pszichoterápia (kognitív és viselkedésterápia) az elkerülő viselkedés megszüntetését célozza meg. 

Vissza a lap tetejére!

Bemutatkozás Szolgáltatásaink Munkatársak BEtegbiztosító partnerek Betegségek Fórum Kapcsolódó oldalak Vissza a főoldalra!Irjon nekünk e-mailt!