Aktualitások

Elindult a magyar nyelvű Egészség-Európa weboldal
részletek>>
Népbetegség, törődjünk vele
részletek>>
Elköltöztünk!

2006 január 1 óta rendelőnk új helyen működik. Budapest Szent István krt. 4. Tájékozódjon megújult honlapunkon!

Betegségek

Depresszió

Pánik betegség

Szociális fóbia


Szociális fóbia

A szociális fóbia élettartam prevalenciája (annak valószínűsége, hogy valaki élete során átesik a betegségen)10 % körüli. A tünetek leírása ismert volt a pszichiátriai irodalomban, azonban a kórkép leírására csak 1966-ban került sor Marks és Gelder által. A pszichiátriai diagnosztikai rendszerbe pedig 1980-ban került be először.

Felismerésének legnagyobb akadálya, hogy a betegség tünettana nem illik bele a klasszikus orvosi gondolkodásba (a szégyenlősség nem betegség).

A többi szorongásos kórképnél megszokott női túlsúllyal szemben itt a kezelt nők és férfiak aránya 1:1.

Kezdete általában gyermek és serdülőkorra esik, kb. 20%-ban 5 éves kor előtt kezdődik, 40%-ban 10 éves kor előtt és 95%-ban 20 éves kor előtt.

A szociális fóbiában szenvedő beteg szorong mások társaságában, retteg mindenféle nyilvános szerepléstől. A betegségnek két megjelenési formája van:

Generalizált szociális fóbiában minden emberi kapcsolat és mindenféle szociális helyzet nehézséget okoz. Ez gyakoribb a gyermekkorban kezdődő betegségek esetén.

Körülírt szociális fóbia esetén a szorongás és az elkerülő viselkedés csak bizonyos helyzetekben jelentkezik. Ez a  felnőttkori esetekben jellemzőbb típus.

A szociális fóbiában szenvedő beteg típusosan szorong a bemutatkozásnál, nehéz a telefonálás, látogatók fogadása, másokkal együtt étkezni, mások előtt írni, szerepelni, stb..

A szorongás testi tüneteként remegés, izzadás, szapora szívdobogás jelentkezik, szája minduntalan kiszárad, nem tud figyelni arra, mit mondanak neki, nehéz koncentrálnia, "leblokkol"..

A betegség kezelése az egyénre szabott terápiás terv megtervezése után, többnyire komplex, gyógyszeres és pszichoterápiás megközelítést igényel.

A betegség kezelésében nélkülözhetetlen a szociális tréning. A korai kezdet miatt a betegek többségének nem is volt alkalma elsajátítani a szükséges, a környezet által elvárt, és megszokott viselkedési módokat, ezért azokat meg kell tanulnia a fokozatosan nehezedő expozíciós helyzetekben.   

Vissza a lap tetejére!

Bemutatkozás Szolgáltatásaink Munkatársak BEtegbiztosító partnerek Betegségek Fórum Kapcsolódó oldalak Vissza a főoldalra!Irjon nekünk e-mailt!