Aktualitások

Elindult a magyar nyelvű Egészség-Európa weboldal
részletek>>
Népbetegség, törődjünk vele
részletek>>
Elköltöztünk!

2006 január 1 óta rendelőnk új helyen működik. Budapest Szent István krt. 4. Tájékozódjon megújult honlapunkon!

Betegségek

Depresszió

Pánik betegség

Szociális fóbia

Generalizált szorongásos zavar (GAD)


Depresszió

A depresszió gyakori, jelentős szenvedést és életminőség romlást okozó betegség, mely mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat, a gyermekkortól a késő öregkorig.

Előfordulása jóval gyakoribb, mint azt korábban hittük. Az erről szóló vizsgálati eredmények világszerte közel azonos eredményekről számolnak be. Annak valószínűsége, hogy valaki élete során átesik egy depressziós epizódon, nők esetében  20, férfiaknál több, mint 10%. A visszatérő, vagy krónikus depressziók aránya is meghaladja a 10%-ot.

Az enyhe, közepes, vagy súlyos depresszió tipikus eseteiben a beteg szenved a hangulat romlásától, energiáinak csökkenésétől és tevékenységeinek elsivárosodásától. Elveszik az örömre való képesség, beszűkül az érdeklődés. Csökken a koncentrálókészség, fáradékonyság lép fel. Jellegzetes az alvászavar és az étvágy megváltozása.

Megfogyatkozik az önértékelés, és valamilyen formában bűntudat és értéktelenség érzés jelentkezik.

A rossz hangulat csak mérsékelten változik napról napra, és viszonylag független a környezettől. A depresszió a legkülönbözőbb testi tünetekkel társulhat (pl. fejfájás, gyomor és emésztési panaszok, mellkasi fájdalom), pszichomotoros nyugtalanság, vagy agitáció, étvágytalanság, fogyás, több órával a megszokott idő előtti felébredés, a szexuális vágy csökkenése jelentkezhet. A tünetek számának és súlyosságának függvénye, hogy enyhe, közepes vagy súlyos depressziós epizódról beszélünk-e.

Gyógyítása

Az emberi magatartás az élővilágban a legmagasabbszintű, legbonyolultabb rendszer.

A lelki zavarok eredetének vizsgálata, kezelésének megtervezése ugyanilyen bonyolult feladat, számos szinten megközelíthető. A magyarázatok felölelik a neurobiológiai, a társadalmi és környezeti tényezők körét. Gyakran genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogy az egyén túlérzékennyé válik a pszichoszociális stresszorra, mely biológiai reakciókat előidézve kiváltja, vagy súlyosbítja a depressziót. A gyógyításkor tehát biológiai változásokat idézünk elő a központi idegrendszerben, és ezek a változások akkor is létrejönnek, ha specifikus pszichoterápiát (elsősorban kognitív és viselkedésterápiát) alkalmazva sikerrel gyógyítunk.

De mint ahogy az embert sem tudjuk csak biológiai, pszichológiai vagy szociológiai értelemben megközelíteni, a depresszió terápiájáról is komplexen kell gondolkodni, mely a beteg, a betegség típusa és súlyossága, valamint a terapeuta hármasától függően lesz gyógyszeres terápia, pszicho-és/vagy szocioterápia, illetve ezek kombinációja.

Vissza a lap tetejére!

Bemutatkozás Szolgáltatásaink Munkatársak BEtegbiztosító partnerek Betegségek Fórum Kapcsolódó oldalak Vissza a főoldalra!Irjon nekünk e-mailt!